Jadłospis

29.04.2024 - 03.05.2024

Poniedziałek

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku. Chleb pszenny z twarożkiem i jabłkiem. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Banan

Obiad

Krupnik. Gulasz wołowy z kaszą gryczaną, ogórek kiszony. Kompot z truskawek.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Kasza manna na mleku z polewą owocową, biszkopty. Herbata  z cytryną.

Alergeny: 1, 7

Wtorek

Śniadanie

Kakao. Chleb kukurydziany z szynką wiejską, rukolą i ogórkiem. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Jabłko

Obiad

Zupa pieczarkowa. Łazanki z kapustą i mięsem, surówka z marchewki. Kompot ze śliwek.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Budyń śmietankowy, herbatniki, pomarańcze. Herbata malinowa.

Alergeny: 1, 7

Środa

Śniadanie

Święto

Obiad

 

Podwieczorek

Czwartek

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku. Chleb żytni z żółtym serem, sałatą i pomidorem. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Suszone jabłko z sokiem mango.​​

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem. Makaron z polewą jogurtowo-truskawkową, cząstka jabłka. Kompot z owocowy.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Kisiel owocowy, fit ciastko owsiane, mandarynka. Herbata mięta.

Alergeny: 1, 7

Piątek

Śniadanie

Święto

Obiad

Podwieczorek

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Close Menu
×

Koszyk

Skip to content