Jadłospis

17.01.2022 - 21.01.2022

Poniedziałek

Śniadanie

Makaron na mleku. Chleb biały z pastą twarogowo-śmietanową z rodzynkami. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Jabłko

Obiad

Zupa zacierkowa. Rumsztyk wieprzowy z ziemniakami, brokuły z wody. Kompot owocowy.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Bułka paryska z szynką konserwową i pomidorem. Herbata malinowa.

Alergeny: 1, 7

Wtorek

Śniadanie

Kakao. Chleb słonecznikowy z kiełbasą żywiecką, roszponką i pomidorem. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Banan

Obiad

Kapuśniak. Gulasz wołowy z kaszą gryczaną, buraczki zasmażane. Kompot truskawkowy.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Pasta z tuńczyka i zielonego groszku, bułka paryska z masłem, pomidor i ogórek. Herbata owoce leśne.

Alergeny: 1, 7

Środa

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku. Chleb kanapkowy z jajkiem i majonezem, ogórek, pomidor i szczypiorek. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Marchewka

Obiad

Krem z zielonego groszku. Makaron penne w sosie pieczarkowo-śmietanowym, surówka z czerwonej kapusty. Kompot owocowy.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Parówka z indyka, chleb biały z masłem, ogórek świeży. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

Czwartek

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku. Chleb domowy z szynką złotą z indyka, ogórek konserwowy i papryka. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Chrupki kukurydziane

Obiad

Rosół z kury. Potrawka z kurczaka z ryżem, surówka z marchewki i jabłka. Kompot z aronii.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Budyń waniliowy z musem z owoców tropikalnych, biszkopty. Herbata żurawinowa.

Alergeny: 1, 7

Piątek

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem. Chleb biały  z polędwicą sopocką, sałatą i pomidorem. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Gruszka

Obiad

Zupa szczawiowa. Kotlet rybny z ziemniakami, surówka z ogórka kiszonego, z jabłkiem i cebulką. Kompot owocowy.

Alergeny: 4, 7, 9

Podwieczorek

Szarlotka z cukrem pudrem. Herbata owocowa.

Alergeny: 1, 7

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Close Menu
×

Koszyk

Skip to content