Jadłospis

22.04.2024 - 26.04.2024

Poniedziałek

Śniadanie

Płatki kukurydziane  na mleku. Chleb pszenny z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Jabłko

Obiad

Zupa grochowa. Pulpety z piersi w sosie pomidorowym z kaszą pęczak, sałata lodowa z jogurtem. Kompot z wiśni.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Podwójnie czekoladowy deser z granolą, mandarynka. Herbata  z cytryną.

Alergeny: 1, 7

Wtorek

Śniadanie

Kakao. Chleb kukurydziany z kiełbaską podsuszaną drobiową, sałatą i ogórkiem. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Banan

Obiad

Zupa krem z soczewicy. Pierogi z serem i polewą owocową, cząstka jabłka. Kompot z porzeczek.

Alergeny: 3, 7, 9

Podwieczorek

Pasta z tuńczyka, bułka pszenna z masłem, pomidor. Herbata owocowa.

Alergeny: 1, 3, 4, 7

Środa

Śniadanie

Musli czekoladowe na mleku. Chleb żytni z polędwicą sopocką, sałatą masłową i papryką kolorową. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Dziki sok (jabłko, pomarańcza, cytryna, kurkuma).

Obiad

Barszcz czerwony z uszkami. Paluszki rybne z ryżem, gotowana marchewka z jabłkiem. Kompot z truskawek.

Alergeny: 4, 7, 9

Podwieczorek

Koktajl truskawkowy z maślanki, wafle ryżowe. Woda z cytryną i miętą.

Alergeny: 1, 7

Czwartek

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku. Chleb pszenny z szynką złotą z indyka, rukolą i pomidorem. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Gruszka

Obiad

Zupa zacierkowa. Gołąbki bez zawijania z ziemniakami, fasolka szparagowa. Kompot owocowy.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Chałka z masłem, pomarańcza. Herbata owoc róży.

Alergeny: 1, 7

Piątek

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku. Chleb razowy ze schabem pieczonym, sałatą i ogórkiem kiszonym. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

II śniadanie: Świeży mus owocowy (jabłko, mango, pomarańcza) z chrupiącą owocową posypką.

Obiad

Zupa jarzynowa. Kotlet schabowy z ziemniakami, surówka z białej kapusty. Kompot z truskawek.

Alergeny: 7, 9

Podwieczorek

Napoleonka (wyrób własny), jabłko. Herbata z cytryną.

Alergeny: 1, 7

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Close Menu
×

Koszyk

Skip to content