Jadłospis
22.04.2024 - 26.04.2024
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku. Chleb pszenny z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: Jabłko
Obiad
Zupa grochowa. Pulpety z piersi w sosie pomidorowym z kaszą pęczak, sałata lodowa z jogurtem. Kompot z wiśni.
Alergeny: 7, 9
Podwieczorek
Podwójnie czekoladowy deser z granolą, mandarynka. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
Wtorek
Śniadanie
Kakao. Chleb kukurydziany z kiełbaską podsuszaną drobiową, sałatą i ogórkiem. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: Banan
Obiad
Zupa krem z soczewicy. Pierogi z serem i polewą owocową, cząstka jabłka. Kompot z porzeczek.
Alergeny: 3, 7, 9
Podwieczorek
Pasta z tuńczyka, bułka pszenna z masłem, pomidor. Herbata owocowa.
Alergeny: 1, 3, 4, 7
Środa
Śniadanie
Musli czekoladowe na mleku. Chleb żytni z polędwicą sopocką, sałatą masłową i papryką kolorową. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: Dziki sok (jabłko, pomarańcza, cytryna, kurkuma).
Obiad
Barszcz czerwony z uszkami. Paluszki rybne z ryżem, gotowana marchewka z jabłkiem. Kompot z truskawek.
Alergeny: 4, 7, 9
Podwieczorek
Koktajl truskawkowy z maślanki, wafle ryżowe. Woda z cytryną i miętą.
Alergeny: 1, 7
Czwartek
Śniadanie
Kawa zbożowa na mleku. Chleb pszenny z szynką złotą z indyka, rukolą i pomidorem. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: Gruszka
Obiad
Zupa zacierkowa. Gołąbki bez zawijania z ziemniakami, fasolka szparagowa. Kompot owocowy.
Alergeny: 7, 9
Podwieczorek
Chałka z masłem, pomarańcza. Herbata owoc róży.
Alergeny: 1, 7
Piątek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku. Chleb razowy ze schabem pieczonym, sałatą i ogórkiem kiszonym. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
II śniadanie: Świeży mus owocowy (jabłko, mango, pomarańcza) z chrupiącą owocową posypką.
Obiad
Zupa jarzynowa. Kotlet schabowy z ziemniakami, surówka z białej kapusty. Kompot z truskawek.
Alergeny: 7, 9
Podwieczorek
Napoleonka (wyrób własny), jabłko. Herbata z cytryną.
Alergeny: 1, 7
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie
Informacje o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.